Förlossningsdepression!

Det är en hemskt upplevelse som jag aldrig skulle vilja uppleva. Tänk att man första dagarna inte kan känna sig som en mamma och kunna säga att man älskar sitt barn, för att det känns som att man inte gör det.

Det är ca 2 procent som drabbas och det är ju otroligt tragiskt. Man får ju bara hoppas att alla som drabbas får den hjälp de behöver och att det inte ska gå så långt att man gör ngt man ångrar för resten av sitt liv.

Läste på Expressen om en tjej som drabbades, hon bönade och bad om att de skulle adoptera bort sitt barn. Tänk vilken hemskt känsla.. Och ännu hemskare att det är ngt man vill bara för att man drabbats av en depression. Om de skulle ha adopterat bort dottern och sedan skulle mamman bli frisk igen, gissa om man skulle gå under av att inse vad man gjort.
Såg på Oprah en tjej som hade dödat sitt barn under första dagarna för att barnet skrek och hon visste inte vad hon skulle göra. Hon kände sig inte som en mamma till barnet och hon hade ingen närstående som kunde känna igen varningssignalerna och larma om hjälp.


FAKTA:

Förlossningsdepression


Posttraumatisk stress efter förlossning drabbar cirka 2 procent. Tidigare depressioner, depression redan under graviditeten, depression i släkten och en dålig relation till barnets pappa är faktorer som påverkar. En besvärlig förlossning kan också vara en utlösande faktor.

Symptom kan vara:

*att man nästan aldrig känner sig glad
*oro för barnet
*känslor av att inte klara av situationen
*sömnproblem
*känslor av att vara värdelös och av obefogad skuld
*tankar på döden eller på att ta sitt liv.


Alla som lider av depression i samband med förlossningen blir bra. Depressionen ska inte förväxlas med blues, som kännetecknas av en period med gråtmildhet kort efter förlossningen.
Källa: Vårdguiden

Jag hoppas verkligen att man slipper denna situation, och jag hoppas att omgivningen till nyblivna mammor håller sina ögon öppna för konstiga saker kring mamman.
Jag tror på att man kan prata med mamman, om man misstänker ngt.
Man är ju inte mer än en bra vän om man bryr sig.


Läs mer här


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback