Prov nästa vecka (varning känsliga bilder)

Jaha, då sitter man här med uppgifter upp över öronen, men det är bara att bita ihop och göra det bästa av situationen. Jag försöker ligga intakt med allt som ska göras och än så länge fungerar det. =)
Nästa vecka på Tisdag har vi prov i Skelett+frakturer, bränn och köldskador och sjukdomar i leder. Det är ett ganska intressant område då det är en vanlig situation man kan hamna i, det är egentligen skrämmande att det ibland behövs så lite för att man ska bryta ett ben eller liknande.
I det här kapitlet får vi lära oss om akut omhändertagande av patient (redan på olycksplatsen). Vad vi ska göra och hur vi ska agera.
Det absolut första man gör på en olycksplats är att gå igenom L-ABC
 • L = Livsfarligt läge
 • A = Andningen
 • B = Eventuell Blödning
 • C = Chock
Sedan om det handlar om en potentiell ryggskada ska huvudet vinklas lätt bak för fria luftvägar och sedan ska den hållas fixerad tills ambulans ankommer. Under tiden behåller man sitt lugn och försöker ha kontakt med patienten så att de inte faller i chock. Eventuella frakturer ska stabiliseras/fixeras. Man kollar puls och andning och alla konstigheter ska rapporteras till ambulanspersonalen när de kommer.
Vi har också prov på bränn och köldskador. Här gäller det att vid brännskador försöka kyla ner det skadade området. Tänk på hygien för att inte skapa några onödiga infektioner. Här gäller också L-ABC samt puls och medvetandegrad. Samma sak gäller med köldskador fast här försöker man stoppa om patienten för att lindra kylan.
Här kommer lite äckliga men ack så verkliga bilder på hur brännskador samt köldskador kan se ut.

Våran hästtjej in action!

Hemma igen från stallet och jag blir bara mer och mer stolt över våran lilla sessa. Hon är ju hur duktig som helst efter att ha suttit på hästryggen på riktigt endast 3 gånger.
Här kommer lite bilder från stallet och ridningen, jag kunde tyvärr inte fota så mkt eller så bra bilder då jag var tvungen att gå bredvid då de inte hade nog med personal som kunde hjälpa till. Ridläraren longerade samtidigt en häst och sedan turades tjejerna om att rida den hästen och få trava lite.
Elvira hann dock inte med trav idag då det blev lite kort om tid, men nästa gång så får hon också trava.
Hovarna är supertunga, men det är väl inget för en stark bestämd tös. =)
Bakhovarna var inte heller några problem.
Här leder hon in hästen hon ska rida in i ridhuset.
Koncentration på högsta nivå. =)
Hon är bara sååå duktig.. Och se så fint hon sitter...

Så himla läckert..

Hittade en sida och blev alldeles förälskad.. Herregud så fina kort man kan göra.
Se och skåda..

Desperat mamma söker..

Ja, vad ska man säga om det där programmet? Tycker det är pinsamt att se, särskilt hon som bara söker lammkött... Hur desperat får man vara? Snacka om 40 års kris!
Nä det är bara att skita i att se programmet och inte bry sig, för iallafall jag blir bara irriterad och skamsen när jag tänker på de där brudarna som måste hänga ut hela sitt liv i tv för att söka efter kärleken. Tror de verkligen att de ska hitta den äkta kärleken på TV?
Imorgon är det dags för ridning för Elvira igen. Jag ska försöka komma ihåg kameran den här gången. =)
Har inga lektioner imorgon heller utan det är hemstudier som gäller. Det är mkt nu kan jag bara ta och berätta.. Men det är kul när man har å göra hela tiden, för det blir långtråkigt att bara sitta och inte veta vad jag ska göra.
Mina spexungar och jag..

klantarsel

Hemma igen från ridlektionerna med Elvira. Blev middag ute idag då man är helt slut och orkar inte göra mat själv. =) slöisar...

Såklart klantade jag mig och glömde kameran när vi åkte till stallet. Men Elvira var iallafall jätteduktig, hon red själv med en tjej som gick brevid bara. De fick själva skänkla på hästarna att gå framåt samt sedan få dem själv att stanna. Elvira är såklart jätteduktig och fixade det där själv. =)
Nästa vecka ska de få trava och lära sig rida lätt. De fick prova i skritt idag och jag vet att det är jättesvårt när man inte har hästen under som hjälper till med "studset".
Tycker i och för sig att det känns som att de går lite fort fram, det är mkt att ta in för de små tjejerna, men än så länge går det bra. Men å andra sidan är det 6 veckor som riktig nybörjare och det är väl en intensiv tid.
Jag vill bara inte att det ska hända ngt så att hon blir rädd, bara för att det gått för fort och hon inte hunnit lära sig riktigt hur hästarna egentligen fungerar.
Det är tur att man själv är med så man kan bromsa upp lite då det blir för mkt.
Det är jättekul att vara i stallet igen, det är ett tag sedan och man känner verkligen att man är lite ringrostig i vissa situationer. Visst har man kvar de grundläggande och vettet av hur en häst funkar, men alla "fina" ord och finesser är ju lite överkurs ibland. haha!
Skulle vara kul att rida själv också, har ju möjlighet i ett stall här i närheten, men det känns som att man inte har tid.
Nä nu börjar det omtalade programmet Svenska hollywoodfruar, så det är väl bara att luta sig ner i soffan och njuta. =)

Helg projekt a'la cykelbygge

Vi åkte ju till Mamma i Falun förra helgen och där köpte Elliot en gammal cykel av min lillebror Oscar. Cykeln hade varit ett eget spray projekt för Oscar och det syntes. =) Den var alla möjliga olika färger, däcken var slut och sadeln hade råttorna börjat äta på.
Men Elliot ville ha cykeln och den var ändå för liten för Oscar så vi köpte den för en symbolisk summa. =)
I helgen har vi haft ett garageprojekt med cykeln och jag åkte till Biltema för att köpa ny sadel, nya pedaler, nya handtag, sprayfärg, kedjeskydd och lite dekaler.
Efter en heldags slipande där alla hjälpte till så var det dags att spraya och sedan mecka ihop cykeln igen.
Här nedan kommer lite före och efterbilder.Elliot sjyssta stil när han slipar ramen. =) haha.Elvira var superduktig.Mkt slipande för att få bort skit och färgkanter.Blå och röd + lite gult, svart och silver.. Var några av färgerna cykeln varit.

Däcken är dock inte pumpande ännu! =)Dekalerna hittade jag på JULA, nice som attans... Coolt!


Cykeln blev dock inte så billig i slutändan, men jag tror att det var viktigt för Elliot att ha fått göra och hjälpa till så mkt själv, för att få den så fin.


Alldeles strax ska Elvira till ridskolan igen, idag ska jag ta med kameran och fota lillprinsessan så ni får se vår stora duktiga tjej.


Idag var det studiedag på skolan samt även för ungarna så det har verkligen varit långledigt här hemma för alla. Dock har man ju varit sängliggande större delen av veckan, men det har varit skönt att vila upp sig ordentligt. Dock har jag hamnat efter lite och måste den här veckan göra första delmålet i Geriatriken, samt skriva en svenska uppsats.

Men hej och hå, det är inga problem! (man måste tänka positivt) =)

Sol och ridlektioner

Idag var det roligt att vakna trots att hunden stod och slickade mig i ansiktet för att jag inte skulle få sova mer. När jag gick ut så lyser solen på en klarblå himmel och värmen steker i ansiktet. Hur härligt som helst.
Kollade idol igår och jag är imponerad över startfältet, det kommer bli en rolig höst att följa, sjukt många bra artister. =)
Förkylningen löper på som vanligt, dock kom hostan mer intensivt inatt och idag håller man på att tappa andan när man får sina hostattacker. Inte kul men det känns ändå som att den håller på att ge sig. Skönt, så man kan koncentrera sig på annat som är viktigt, så som skolan.
Förra måndagen var Elvira första gången på ridskolan, de fick lära sig hur man borstar hästen och vad man ska akta sig för, samt hur alla saker ser ut och vad de används till. Det var ganska intensiv inlärning och jag hoppas att de blir lite mer pedagogiska när det trots allt är 7-9 åringar som står där.
Sen fick de träna på att sitta upp och ner, och min lillsessa klarade att sitta upp och ner alldeles själv på hästen som hon inte ens nådde halvvägs upp till. Hästen var kanske 145-150cm hög så jag är mäkta imponerad. Det var dock lite svårt att få i foten i stigbygeln men när den var på plats så tog hon i med benmusklerna och drog sig upp..
Mamma är så stolt!
På Måndag är det dags igen och då får vi se vad de ska göra härnäst.
Totalt är det 6 veckor som de ska lära sig lite grunder på, sedan om de fortfarande är intresserade så börjar en kurs som de kan fortsätta med. Jag hoppas verkligen Elvira vill fortsätta för jag tror att hon kan komma att bli mkt duktig.
Tänk va tiden går fort, nyss låg hon i mina armar och ammades, och nu går hon sin egen väg i en alldeles egen person. Helt otroligt! men roligt... =)

Sängliggande

Usch, de här sista dagarna har inte varit roliga. Hela familjen har varit sjuka och jag själv har legat i sängen typ 3 dagar. Förkylning som heter duga.
Tankarna gick ju direkt till den här svininfluensan som går, och man blev ju lite nervös.
Det började med ömmande hals och sedan kom hostan, feber och jobbig tunghet i huvet, inte kul alls.
Nu sitter man upp och snoret rinner så fort man inte snytit sig på 2 minuter. =(
Skolan har jag fått lägga åt sidan och vi får väl se hur mkt jag har att göra nästa vecka då jag kommer tillbaka. Fan jag hade behövt åka till skolan och hämta lite böcker så jag har att ta igen under helgen, men jag får se om jag orkar gå i duschen och sedan åka in till Strängnäs senare idag innan skolan klappar igen dörrarna.
Till helgen tänkte vi inte göra så mkt, får se om man känner sig piggare och kan hitta på ngt. Känns som att man varit inlåst här i hemmet alldeles för många dagar.
Nu har vi iallafall avslutat den Palliativa kursen och vi hade betygsprat i Måndags, är lite frustrerad på våran lärare då hon inte kunde sätta ett betyg klart på mig utan jag får vänta tills hon läst igenom de andras arbete för att inte sätta ett orättvist betyg. Jag tycker dock att betyget är glasklart, vad är det att fundera över egentligen?
Jaja, jag återkommer då jag får reda på betyget så får vi se om jag är nöjd eller inte. =)

Gällivare? Det kan inte vara sant...

Hallå Gällivare, ursäkta mig Jerker Johansson på musikskolan i Gällivare!
Jag hoppas verkligen inte att den gubben på IDOL audition talade sanning när han sa att han varit och jobbat som musiklärare hos er.
Om så är fallet hoppas jag att han inte är bra på att undervisa och att ingen tror på hans utlärning, för den gubben kunde verkligen inte sjunga. Fanns alla hemma där? Jag tappade hakan när han sa vart han jobbat på senaste tiden och ännu mer när han drog igång och började sjunga..
Det där var fan det mest pinsamma jag sett på länge, särskilt när han så tydligt nämner Gällivare.
Nä, stackars gubbe säger jag bara.

Det blir operation..

Idag har det varit en riktigt bra dag. På morgonen hade vi en föreläsare på besök från ASIH (avancerad sjukvård i hemmet) och det var en trevlig och glad sjuksköterska som pratade mkt gott om arbetet som kräver så otroligt mkt av dig som person. Det är nära möten med döden och det finns egentligen inga riktlinjer för hur man ska agera och reagera. ASIH tar hand om personer som är döende och som inte vill spendera den sista tiden på sjukhus, utan vill dö hemma istället.

Allt detta vi läst om döden och det runtomkring har varit otroligt intressant och många gånger väldigt sorgligt. Men det är en del av sjukvården som behövs och att man kan vara till hjälp när kroppen och livet här på jorden sviker en, är en uppgift man ska ta på största allvar.
Sen blev det lunch. Samt en trevlig pratstund med 2 tjejer från klassen.
Efter lunchen skulle vi träffas i klassrummet för att få reda på praktikplatserna som tilldelats vår klass. Att välja mellan var:
 • Neonatal (för tidigt födda barn)
 • Barnavdelningen
 • Operation
 • Akutvårdsavdelningen
 • Akutmottagningen
 • Öron/näsa/hals
 • Geriatrisk Ortoped klinik
 • Reumatiska
 • Ortopeden
 • Infektion
 • Njurar
Det blev en lite jobbig stund i klassrummet för det var många som vela ha samma ställe, och om man har gymnasiepoängen klara så har man förtur. Om alla kriterier finns så lottas platserna.
Jag ville från början vara på akuten eller på förlossningen (som inte fanns med), men när jag insåg hur många som ville vara på akuten var det bara att vika sig. Jag har ju inte Engelskan från gymnasiet så jag hade iallafall inte haft en chans.
Och när vi kom till Operation sa ingen att de ville vara där, så då tog jag den.. =)
Herregud så spännande, jag ska vara på operation, snacka om att det ska bli kul.
Vad får man vara med om där då?
Kanske allt från korrigering av fingerbrott till öppna operationer i kroppen, tänkte på att det måste ju nästan bli något kejsarsnitt också, och det kan ju vara ett komplement till förlossningen. =) Tyvärr inte alltid samma förutsättningar som en en vanlig förlossning men ändå.
Det ska bli sjukt roligt och jag tror jag kommer bli helnöjd med min plats. Att få se kroppen ur ett annat perspektiv och att få vara med och observera, kanske assistera och sen lära mig hur allt går till. Då man själv om man ligger på britsen inte alltid är vaken så vet man ju egentligen inte vad som pågår.
Fast det var lite jobbigt när det var dem i klassen som inte fick det de velade, och jag hoppas verkligen dem kommer få det bra på den avdelningen de fick till slut. Det är inte kul när man måste lotta och jag är glad att jag slapp det, för jag hade säkert blivit förbannad. =/ Ego som man är och vill bara få sin vilja igenom. =)
Nä nu är jag jäkligt nöjd och jag hoppas att det kommer bli en upplevelse för livet. Och det är jag ganska säker på att det blir.
Kram på er alla!

Makeup modell... =)

Åkte in till Stockholm och min kusin Angelica som just nu pluggar till makeupartist. Hon behövde en modell till sin sminkning och det är klart jag ställer upp när jag kan. Igår vart det festmakeup med lösfransar och massa glitter. Det var riktigt kul och hon är jätteduktig.
Hoppas jag kan åka snart igen och att hon vill ha mig som modell igen. =)
Sen när jag kom hem så blev det lite slappt i soffan, middag på restaurang och sedan IDOL 2009, fasiken va roligt att den är igång igen. Och vilket startfält redan... Första tjejen var ju jättebra och killen med den speciella rösten skulle jag gärna köpa en skiva av.
På kvällskvisten innan jag tvättade av sminket satt jag med webkameran och lattjade.. =)
Snacka om att man fick brynen perfekt plockade nu.. Nice, nu gäller det bara att hålla efter så att man behåller formen.
Egobilder... Jag gillar egentligen inte att lägga ut bilder på mig själv, men jag tänkte att ni skulle få se hur det såg ut... Dock lite dålig kamera på datorn och ljuset var ju inte det bästa, samt att man inte ser sminkningen riktigt så bra som jag ville..
Färgerna är iallafall rosa och grön med guldskimmer i, + en illgrön glittrig eyeliner. Supersnyggt, men kanske inget jag skulle gå på krogen med.. Då skulle det isåfall vara för en galakväll (som aldrig kommer hända).. haha!
Men sammanfattningsvis var det en jättekul dag och det var riktigt kul att träffa kusin... Tack gumman!

Segt..

Oj, vad jag har varit dålig på att uppdatera här på bloggen. Vi har haft besök hela veckan och fullt upp så det har inte funnits så mkt tid att sitta vid datorn.
Men jag har en kul grej att berätta och det är att jag köpt en ny bil. En ford puma -98 najs som attans. Så nu har jag bilen jag länge velat ha och det är hur kul som helst.
Igår vart det god mat och lite dricka, vi grillade fläskfile och gjorde pottigratäng till, en massa tillbehör och ett gott sällskap. Det var riktigt trevligt.
Undra vad man ska hitta på idag då?
Det jag måste göra iallafall är att skicka in det andra hemprovet i palliativ vård. Jag gjorde den färdigt redan tidigare i veckan så det är så skönt att slippa sitta med den idag. Jag har faktiskt blivit bättre på att ta tag i sakerna i tid och inte lämna allt till sista sekund.
Varför hålla på att stressa när man egentligen har tid att göra det på en gång?
Nu ska jag äta lite frukost och sedan blir det promenad med Trassel.
Kram på er!
Här kommer lite bilder på nya pärlan. Fin va?

doppade huvet i färgburken

fick ngt infall häromdagen att färga håret, och så blev det.
Varm choklad hette färgen, blev väl bra men jag tyckte den såg lite dassig ut så jag la i lite slingor också. MKT bättre, så nu känns det skönt att ha lite nytt i barret.
taget nu ikväll
taget igår innan slingorna landade
Nä nu sovtajm. Godnatt!

studiebesök

Imorgon drar vi till Eskilstuna och Victoriaenheten (en palliativ vård avdelning) på studiebesök. Efter det ska jag, Merit och Carro till akuten för en intervju med en undersköterska.
Det blir en intressant dag imorgon och jag måste snart gå och lägga mig för att orka.
Jag har varit skit trött senaste dagarna och jag tror det börjar bli mkt i skallen just nu, i helgen satt jag och skrev hemprovet i palliativ om att vara anhörig till döende. Imorse satt jag och skrev det andra hemprovet i samma ämne om relationer och estetik i vården.
Det är mkt nu!!! =)