Vad är egentligen palliativ vård?

Om du har en obotlig, dödlig sjukdom och befinner dig i livets slutskede har du särskilda behov av vård. Denna vård brukar kallas palliativ vård eller vård i livets slutskede. Palliativ (kommer från latisnka "palleum" som betyder kappa, manten) men med närmare beskrivning betyder det lindrande och målet med palliativ vård är att se till att din sista tid i livet blir så bra och smärtfri som möjligt, både fysiskt, psykiskt, socialt och andligt/existentiellt.

Palliativ vård kan ges antingen i hemmet eller på sjukhus, sjukhem, fristående palliativa vårdenheter, hospice och geriatriska kliniker.

I hemmet utförs vården av primärvården eller av teambaserad, avancerad hemsjukvård, ASIH/SAH där personal arbetar dygnet runt.

Det är läkare som avgör när palliativ vård ska ersätta eller komplettera annan behandling.

Kroppen

Vård i livets slutskede handlar huvudsakligen om att lindra olika symtom, till exempel smärta, aptitlöshet, illamående, sömnsvårigheter eller klåda. För att uppnå bästa möjliga vård med fokus på dig som patient och dina behov arbetar vården i team. Det innebär ett nära samarbete mellan personal med olika kompetens, som till exempel läkare, sjuksköterskor och dietister.

Själen och helheten

I den palliativa vården tas stor hänsyn till hela din livssituation. Det finns möjlighet att få psykiskt, socialt och andligt/existentiellt stöd av psykologer, kuratorer och/eller präster.

Du bestämmer själv vilket stöd du behöver. Tillsammans med vårdpersonalen kan du komma fram till vad som är viktigt för dig och sätta upp mål för den sista tiden i livet.


Vården ska ge dig bästa möjliga livskvalitet efter de förutsättningar som finns. Vad som är bra livskvalitet för dig avgör du själv.

Närstående

När en person blir svårt sjuk påverkas alla i hans eller hennes omgivning. Den palliativa vården ger även stöd till de närstående.

Barn i livets slutskede

För barn som är på väg att dö erbjuds ofta palliativ vård i hemmet. Många föräldrar vill så långt det är möjligt vårda det sjuka barnet hemma med hjälp av sjukvårdspersonal. Ofta vårdas barnet växelvis i hemmet och på sjukhuset.

När döden är nära stannar en del barn kvar på sjukhuset eftersom det kan kännas tryggt för familjen att ha erfaren och kunnig personal omkring sig. Men det är också möjligt att få vård i hemmet ända fram till livets slut för den som så önskar.

Råd till anhörig

Har du någon anhörig eller närstående som är döende och vårdas i hemmet? Du som är anhörig kan också behöva stöd, till exempel i form av samtal. Den personal som vårdar din anhöriga kan hänvisa dig vidare till exempelvis kurator eller präst.

Du kan också få stöd från en stödorganisation, till exempel en patientförening. Den kan ge dig information och hjälpa dig att få kontakt med andra i en liknande situation.

 

(Hämtat från vårdguiden)

____________________________________________________________________________________________

En situation som kräver palliativ vård är påfrestande för alla, och det är en mkt känslofylld tid man går igenom. Var inte rädd som anhörig att söka dig till någon personal, det är alltid lättare att prata med ngn utomstående. Personalen är utbildad för att hjälpa även er.

Jag är personligen mkt glad att få lära mig mer om detta och det är en nödvändig utbildning för att på bästa sätt kunna möta er anhöriga när era liv i vissa fall är i upplösningstillstånd. Och att kunna ge dig som behöver vården, den bästa möjliga kvalitet när livet är på väg att ta slut är ett privilegium för mig.


 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback