Livshotande sjukdom ALS + dokumentär

Ibland är allt bara väldigt rörigt. Hur kan det vara så svårt att planera längre än näsan räcker? Jag fattar inte.

Idag fick vi inte veta något om praktiken, den som skulle fixa det fanns inte tillgänglig på telefon varken idag eller igår. Jahapp, men förra veckan då?
Nä, ibland blir man bara lite trött på att få allt i sista sekund. Men nu ska jag inte deppa ner mig på det. Tycker i stort sett att denna termin har börjat bra och vi har ändå fått en del framförhållning till uppgifter och viktiga datum samt studiebesök. Det är inte alls som tidigare terminer då man suttit med alla ämnens prov sista veckorna innan avslutning.

Fast man lär väl få någon kallsup framöver iallafall, då det kommer fram ngt som ska göras på kort tid.

Idag kom Geriatrik boken, men så klart med mitt flyt just nu var det fel bok! haha!!! Det här är ju bara helt otroligt, vilken jäkla otur jag haft med alla dessa böcker. Nu åkte den ut på Tradera med två andra böcker som också varit fel, och sedan är det bara att leta vidare igen. På fredag har vi lektion i enda ämnet jag inte har en bok till. NICE!

Fan vad jag låter negativ, det är inte meningen.. Men jag börjar känna paniken inför alla uppgifter som ska göras denna termin. Sen blir man ju inte mindre deppig då man varje lektion i Palliativ vård, kollar på en film som är så djup och rörande att man inte kan hejda gråten.


Idag kollade vi "ro utan åror" ni vet hon Ulla-Karin Lindquist som var nyhetsankare på SVT fram till typ 2002 eller nåt. Hon fick ju ALS som sakta men säkert förlamade alla hennes muskler i kroppen och som till slut koldioxidförgiftade hennes lungor så hon kvävdes till döds i sömnen.
Man fick följa henne från att hon fick beskedet och symtomen, tills  någon månad innan hon dog. Då kunde hon varken prata eller röra sig, och det var hemskt att se.

Detta skrevs i Aftonbladet år 2004 http://www.aftonbladet.se/nyheter/article192761.ab

(bild från dokumentären)

SE HELA DOKUMENTÄREN GENOM ATT KOPIERA LÄNKEN NEDAN!
DEN ÄR MKT SEVÄRD, OCH OTROLIGT GRIPANDE!!

http://svtplay.se/v/1392776/oppet_arkiv/min_kamp_mot_tiden_-_ett_program_om_ulla-carin_lindqvist_och_als


Fakta om sjukdomen:

Den neurologiska sjukdomen ALS, amyotrofisk lateralskleros, är en fortskridande och nedbrytande sjukdom som successivt försvagar olika muskler i kroppen. 

Trots att ALS beskrevs redan i mitten av 1800-talet och trots den ökande forskningen är sjukdomens orsak fortfarande okänd. 

En sällsynt sjukdom

ALS är en sällsynt sjukdom, men förekommer över hela världen. I Sverige insjuknar cirka 200 personer per år, och sjukdomen är något vanligare hos män än kvinnor. Den förekommer främst i åldrarna 40-70 år, men även hos yngre och äldre personer.

ALS innebär att de motoriska nervcellerna i hjärnan, hjärnstammen och ryggmärgens yttre del dör och ersätts av bindvävnad. Muskler som därmed inte får impulser från nervsystemet blir svaga och förtvinar.

De tidiga ALS-symptomen kan uppträda vagt, såsom att man snubblar, tappar saker, får ett otydligare uttal, muskelkramper, ryckningar och känner fysisk svaghet - symptom som lätt kan ses som vanliga ålderstecken.


ALS påverkar vare sig syn, hörsel, smak, lukt eller känsel, och vanligen inte heller intellekt, ögonmuskler, hjärta, blås- och tarmfunktion eller muskler med sexuell funktion. Sjukdomen smittar inte. Omkring 90 procent av ALS-patienterna har en sporadisk form av sjukdomen, vilket betyder att den inträffar utan tecken på ärftlighet. Tio procent av patienterna har dock en familjär variant, där någon annan i släkten också har sjukdomen. Hur sjukdomen ärvs varierar dock mellan olika släkter. Vanligast i den senare varianten är att bara enstaka bärare av anlaget insjuknar, medan övriga bärare förblir friska, men kan överföra anlaget till sina barn.

Många lindrande behandlingar

Det finns i dag ingen botande behandling av ALS, men det finns en rad lindrande behandlingar och hjälpmedel som kan underlätta för patienten att leva ett så aktivt och självständigt liv så länge som möjligt. Det finns bland annat flera bromsande mediciner som förlänger överlevnadstiden hos majoriteten, med större effekt ju tidigare i sjukdomsförloppet den sätts in. Antidepressiv medicin kan hjälpa vid tvångsmässigt skratt och gråt, depressiva symptom och sömnsvårigheter. 

En del patienter kan ha långa perioder med mycket svagt sjukdomsframskridande. 

Omkring hälften av de insjuknade avlider inom tre år efter de första symptomen, 20 procent lever längre än fem år och tio procent längre än tio år. 


Kommentarer
Emma

Den dokumentären är väldigt gripande, man sitter och försöker bita bort tårarna men det går inte!

2009-08-25 @ 20:03:15 | http://emmaoskarina.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback