Prov nästa vecka (varning känsliga bilder)

Jaha, då sitter man här med uppgifter upp över öronen, men det är bara att bita ihop och göra det bästa av situationen. Jag försöker ligga intakt med allt som ska göras och än så länge fungerar det. =)
Nästa vecka på Tisdag har vi prov i Skelett+frakturer, bränn och köldskador och sjukdomar i leder. Det är ett ganska intressant område då det är en vanlig situation man kan hamna i, det är egentligen skrämmande att det ibland behövs så lite för att man ska bryta ett ben eller liknande.
I det här kapitlet får vi lära oss om akut omhändertagande av patient (redan på olycksplatsen). Vad vi ska göra och hur vi ska agera.
Det absolut första man gör på en olycksplats är att gå igenom L-ABC
  • L = Livsfarligt läge
  • A = Andningen
  • B = Eventuell Blödning
  • C = Chock
Sedan om det handlar om en potentiell ryggskada ska huvudet vinklas lätt bak för fria luftvägar och sedan ska den hållas fixerad tills ambulans ankommer. Under tiden behåller man sitt lugn och försöker ha kontakt med patienten så att de inte faller i chock. Eventuella frakturer ska stabiliseras/fixeras. Man kollar puls och andning och alla konstigheter ska rapporteras till ambulanspersonalen när de kommer.
Vi har också prov på bränn och köldskador. Här gäller det att vid brännskador försöka kyla ner det skadade området. Tänk på hygien för att inte skapa några onödiga infektioner. Här gäller också L-ABC samt puls och medvetandegrad. Samma sak gäller med köldskador fast här försöker man stoppa om patienten för att lindra kylan.
Här kommer lite äckliga men ack så verkliga bilder på hur brännskador samt köldskador kan se ut.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback